Strategische koers naar 2026
De toenemende vergrijzing en de grote personeelstekorten binnen alle belangrijke kennisberoepen maakt dat de eerstelijnszorg en daarmee de RHOGO de komende jaren voor een grote veranderopgave staan. Daarom streeft de RHOGO ernaar om zorg te dragen voor de beste patiëntenzorg door de huisarts centraal te zetten. Zodat de huisarts goed op de toekomst voorbereid is en het werkplezier behoudt. Dat willen wij bereiken door de juiste patiënt in de wachtkamer van de huisarts te krijgen en de huisarts optimaal te faciliteren. Daar hoort bij; proactief meedenken in oplossingen en een zichtbare en betrouwbare partner voor de huisartsen en samenwerkingspartners zijn. De RHOGO wil de aanjager en kartrekker zijn binnen de regio rondom eerstelijnszorg, binnen de veranderopgave waar wij maatschappelijk met z’n allen voor staan.
Strategische doelstellingen RHOGO
- Optimaliseren en normaliseren van de eerstelijnszorgvraag in samenwerking met onze partners
- Passend en toekomstbestendig professioneel zorgaanbod bij de zorgvraag organiseren
- Optimaliseren bedrijfsvoering van de front- en backoffice, zowel van de RHOGO organisatie als van de aangesloten huisartsenpraktijken
In bijlage 4 zijn de strategische doelen SMART uitgewerkt naar afdelingen en thema’s voor 2024 -2026. Het jaarplan 2024 sluit op deze SMART uitgewerkte doelstellingen aan.
Speerpunten RHOGO
Met speerpunten hopen wij onze strategische doelen te realiseren. De speerpunten zijn onze hoofdthema’s die afgeleid zijn uit het IZA: 1. Praktijk van de toekomst • Automatisering & ICT • Praktijkmanagement • Meer tijd voor de patiënt • Duurzaamheid • DRH (BV K&I) • Wijkontwikkeling
2. Chronische zorg • Ketenzorg DMII/COPD/CVRM • MMC/VLOT/TIM
3. Ouderenzorg • Verpleegkundig specialist
4. GGZ & jeugd
5. Gezond leven en preventie
6. Acute zorg • Huisartsen Spoedpost
Vanuit al haar werkzaamheden draagt de RHOGO bij aan deze hoofdthema’s die zowel op praktijk- als op wijk- en regioniveau impact zullen hebben. Onze aandacht voor de hoofdthema’s moet resulteren in meer tijd voor de patiënt dankzij een rationele zorgvraag, interprofessionele samenwerking, digitalisering en goede samenwerking met de eerste en tweede lijn.
Binnen onze regio wordt door “Gezond Gooi” invulling gegeven aan het IZA. Deze beweging geeft invulling aan het regioplan en wordt aangestuurd door een bestuurlijke overleggroep, die is uitgesplitst naar werkgroepen die plannen maken die impact hebben en voldoen aan de IZA normen. De huisartsen (leden van de HCGO) zijn door deelname van de RHOGO aan Gezond Gooi, regionaal vertegenwoordigd.
Thema’s IZA Gezond Gooi Meer tijd voor de patiënt
RHOGO-organisatie
Om onze missie, visie en strategische doelen met succes uit te kunnen voeren hebben wij de organisatie als volgt ingericht:
- De HCGO is eigenaar van De RHOGO holding.
- De RHOGO holding kent drie werkmaatschappijen Spoedpost, Care & Cure Services (CCS) en Kwaliteit & Innovatie (K&I).
- De ondersteunende afdelingen Financiën, HR, Marketing en Communicatie, ICT en Kwaliteit zijn in de holding ondergebracht.
De organisatie staat onder leiding van een tweehoofdige directie, waarvan één medisch directeur bestuurder en een directeur bestuurder bedrijfsvoering. De managers van de werkmaatschappijen vormen samen met de HR Adviseur en Marketing & Communicatie Adviseur het managementteam.
Care and Cure Services De komende jaren zal de Verpleegkundig Specialist een stabiele positie krijgen binnen de eerstelijnzorg
RHOGO CCS
De druk op de huisarts moet verlaagd worden. Daarvoor is het noodzakelijk om de instroom te verminderen van patiënten die een niet-medische of niet passende vraag hebben. Dit geldt met name voor hulpvragen die bij andere hulpverleners binnen de eerstelijnszorg of het sociale domein op zijn plek zijn. Efficiënte triage is belangrijk. Daarmee beperken we de instroom, maken we de doorstroom binnen de praktijk efficiënter en versnellen we de uitstroom naar de juiste plek. Zodoende ontstaat ruimte voor “Meer tijd voor de patiënt”. De RHOGO hoopt dit alles via de afdeling Care and Cure Services voor de huisarts te bereiken. De RHOGO beseft dat de huisarts niet op zichzelf staat en onderdeel is van de netwerkzorg die wij in de wijk en in de regio met onze partners moeten neerzetten. Alleen op deze manier kunnen wij de uitdagingen in de zorg aan. Dit aspect komt dan ook terug binnen al onze services die zowel op praktijk-, wijk- als regioniveau impact zullen hebben. Om goed aan te sluiten bij de ontwikkelingen is medio 2023 gekozen om vanuit relevante thema's te gaan werken. Te weten:
- Praktijk van de toekomst
- Chronische zorg
- Ouderenzorg
- GGZ & jeugd
- Gezond leven en preventie
Daarnaast spelen de koppeling met duurzaamheid, automatisering, ICT en digitalisering een belangrijke rol.
In dit document beschrijven wij de strategische koers van deze thema's voor 2024-2026.
1. Thema Praktijk van de toekomst Praktijkmanagement
Achtergrond: In 2021 is de RHOGO gestart met het inzetten van RHOGO-praktijkmanagers bij praktijken in de regio. De rol van de praktijkmanager zal zich in de komende jaren verder ontwikkelen. Daarnaast spelen praktijkmanagers samen met de wijkcoördinatoren een belangrijke rol in de benodigde wijkontwikkeling.
Eind 2026 voorziet de RHOGO 50% van de praktijken in de regio van een praktijkmanager. Daarnaast is het streven dat 90% van de praktijken een praktijkmanager heeft. De RHOGO biedt gestructureerde overleggen/scholingen en intervisie voor alle praktijkmanagers in de regio en zorgt voor een connectie met de wijkontwikkeling.
KPI’s praktijkmanagement
- 50% van de huisartsen in de regio heeft een praktijkmanager via de RHOGO
- 90% van de huisartsen in de regio heeft een praktijkmanager
- Elk kwartaal intervisie en wijkoverleg voor elke praktijkmanager
- Alle praktijkmanagers zijn geaccrediteerd met ondersteuning van de RHOGO
- Alle praktijkmanagers hebben elk kwartaal overleg met de wijkcoördinator uit de wijk(en) waarin ze werkzaam zijn
Digitalisering en taakdelegatie Achtergrond: Digitalisering en taakdelegatie zullen de komende drie jaar een belangrijk onderwerp zijn in het verder ontlasten van de huisartsen in de regio.
Hierbij horen de volgende onderwerpen:
KPI’s Digitalisering
- 90% van de huisartsen neemt deel aan 1 HIS
- 100% van de huisartsen neemt deel aan het regionale KIS
- 100% van de huisartsen neemt ketenzorg af bij de RHOGO
- 100% van de huisartsen neemt deel aan het regionaal gekozen NIS samen met de VVT, het ziekenhuis en het sociaal domein.
- Overige samenwerkingen via (bij voorkeur) Zorgdomein en gekoppeld met het preferente HIS
- 100% van de praktijken werkt met een door de RHOGO aanbevolen partner voor telefonie
- Digitale triage is bij minimaal 10% van de praktijken onderdeel van het intaketraject
Taakdelegatie
- Inzet van andere professionals in de huisartsenpraktijk om zo de huisartsen verder te ontlasten
- Inzet van het sociaal domein en paramedici om zo de huisartsen verder te ontlasten
Meer tijd voor de patiënt Achtergrond: In 2022 zijn er landelijk afspraken gemaakt om de huisartsenzorg verder te ontlasten. Een belangrijke pijler hierin is de Leidraad ‘Meer Tijd Voor De Patiënt’ (MTVP) (lhv.nl). De RHOGO heeft in het voorjaar van 2023 een regionaal plan ingediend waarin staat dat vanaf voorjaar 2023 per kwartaal 25% van de praktijken in de regio zal instromen. De verwachting is dat MTVDP een structurele financiering krijgt voor de komende 3 jaren. De RHOGO heeft middels het traject Toekomstbestendige Huisartsenzorg in 2022/2023 de voorbereidingen getroffen om MTVDP succesvol te implementeren. Een Quickscan bij 140 huisartsen heeft in kaart gebracht wat de sterke en mindere sterke punten van de praktijken in de regio zijn.
Eind 2026 voldoen alle praktijken aan de gestelde voorwaarden binnen de leidraad MTVDP. De RHOGO speelt gedurende deze periode een cruciale rol in de begeleiding en ondersteuning van de praktijken. Ook ervaren de huisartsen meer werkplezier, meer ondersteuning van het netwerk en zijn patiënten tevredener over de beschikbaarheid van zorg.
KPI’s MTVP
- Minimaal gelijk blijven of afname van het aantal consulten (4,6) per patiënt per jaar
- Behoud of groei van de huidige normpraktijk (2095 patiënten)
- Gelijkblijvende of dalende wachttijd voor toegang tot de huisarts
- Dalend aantal verwijzingen per huisarts per jaar naar de tweedelijn (exclusief meekijkconsulten)
- Elke praktijk heeft minimaal twee interventies geïmplementeerd voor anders werken in de praktijk
- Verbeterde patiënt tevredenheid ten opzichte van het jaar 2023/2024
- Hoger werkplezier voor huisartsen ten opzichte van het jaar 2023
- Maandelijkse communicatie vanuit de RHOGO aan alle huisartsen over het project MTVDP
- Jaarlijks bezoek aan alle praktijken om de vorderingen in MTVDP te ondersteunen en faciliteren
- Keuze voor en implementatie van een gedragen regionale methode / interventie voor het voeren van het juiste gesprek bij 100% van de huisartsen
- Meetbare intensieve samenwerking met het netwerk in de 10 wijken
- De RHOGO biedt minimaal 4 meest succesvolle en gedragen interventies waaraan minimaal 90% van de huisartsen in de regio deelneemt
Wijkontwikkeling
Uitgangspunt binnen de wijkontwikkeling is zorgen dat alle burgers in de wijk nu en in de toekomst zorg- en welzijnsaanbod kunnen ontvangen, welke is toegespitst op hun behoefte. Eerstelijnszorg die blijvend beschikbaar is voor iedereen. Laagdrempelig, dichtbij en minder versnipperd. Minder zorgvraag en meer welzijn.
Eind 2026 is er binnen elk van de 10 wijken een stuurgroep van professionals van verschillende disciplines, aangestuurd door een team dat bestaat uit een gemandateerde huisarts, een RHOGO wijkcoördinator en een wijkcoördinator uit het sociaal domein. Deze stuurgroep geeft input voor en accordeert het jaarplan voor de wijk. Dit jaarplan is gebaseerd op raadpleging van de achterban, professionals, burgers en data en vertaald naar de wijkpopulatie. Regionaal en lokaal vastgestelde interventies kunnen via de wijken hun weg vinden naar het veld.
KPI’s wijkontwikkeling
- Multidisciplinair team in elke wijk dat de samenwerkingsafspraken in de wijken overziet, inclusief aanhaken van de gemeente en het sociaal domen
- Alle wijken werken volgens de samenwerkingsafspraken die vanuit de klankbordgroep wijkcoördinatoren zijn vastgesteld
- Alle wijkcoördinatoren zijn in dienst bij de RHOGO
- Elke wijk levert jaarlijks een wijkplan aan in een vastgesteld format, waarbij ook de gemeente en het sociaal domein aanhaken
2. Chronische zorg Ketenzorg Diabetes II, COPD & CVRM
Achtergrond: De huisartsen in de regio laten zich sinds de start van de Diabetes type II ketenzorg in 2010 door de RHOGO vertegenwoordigen richting de zorgverzekeraar, ketenpartners en samenwerkende organisaties in de zorg voor diabetespatiënten. In 2013 volgde de ketenzorg COPD en in 2018 is gestart met de CVRM. De RHOGO coördineert en faciliteert op een maatschappelijk verantwoorde wijze kwalitatief hoogstaande zorg (programma’s) en contracteert deze zorg met de zorgverzekeraar. Naast een basis die kwalitatief op orde dient te zijn, zorgt de RHOGO voor de doorontwikkeling van de zorgprogramma's. In de afgelopen jaren is al meer aandacht ontstaan voor persoonsgerichte zorg, digitalisering en preventie. Dit blijft de komende jaren zondermeer belangrijk omdat de druk op de POH-s en de huisarts wordt opgevoerd: het aantal chronisch zieken stijgt en er is minder personeel beschikbaar. Zorgprogramma's zullen op deze thema's meer geïntegreerd worden. Het betrekken van de POH-s, in de lijn van het programma ‘Meer Tijd Voor De Patiënt’ en anders organiseren van zorg, is een belangrijk aandachtpunt.
KPI’s kwaliteit & efficiënt werken
- Eind 2024 is bekend welke kwaliteitsnormen de RHOGO (her)stelt aan de praktijken die deelnemen aan de ketenzorg en hoe wij de huisartsen ondersteunen om aan deze normen te voldoen (denk aan datamonitoring, kwaliteitscommissies, kaderhuisartsen, opleidingen, scholingen, intervisie & praktijkbezoeken)
- Eind 2024 is er binnen MTVDP een ondersteuningsaanbod beschikbaar op Lean werken voor de POH-s, waardoor de ervaren werkdruk van de POH-s zal dalen en patiënten die zorg nodig hebben, optimaal geholpen worden. Zonder dat dit zorgt voor een inkomstendaling bij de praktijken
- Eind 2025 zijn alle huisartsenpraktijken over op het virtuele KIS van VIPlive
- Naast de meedenkconsulten* vinden eind 2025 meekijkconsulten** in elke wijk plaats
- De kwaliteit van Longzorg moet verbeterd worden. De RHOGO helpt praktijken om hun populatie op orde te krijgen. Daarnaast streven we ernaar om eind 2026 de COPD-zorg op wijkniveau te ondersteunen met een COPD verpleegkundige die spreekuren op de praktijken verzorgt KPI’s digitalisering
- Eind 2026 biedt 100% van de praktijken de mogelijkheid aan patiënten om digitaal consulten voor te bereiden en zelfmetingen aan te leveren
- Minimaal 30% van de ketenzorg patiënten maakt eind 2026 gebruik van deze digitale mogelijkheden
- Samenwerkingen met alle ketenpartners zijn eind 2026 vastgelegd in een netwerkinformatiesysteem, waarbij de patiënt betrokken is
*Meedenkconsulten: digitale consulten met een adviesvraag **Meekijkconsulten: fysieke consulten met een adviesvraag
KPI’s persoonsgerichte zorg
- RHOGO faciliteert eind 2024 de lease van minimaal bloeddrukmeters en glucosemeters voor 100% van de praktijken
- Eind 2026 faciliteert de RHOGO het gebruik van ondersteunende software die de POH-s helpen om hun populatie proactief en op afstand te monitoren
KPI’s preventie
- Eind 2026 voeren praktijken bij 50% van de VVR -Ketenzorg patiënten en 25% van de DM, COPD en HVZ patiënten jaarlijks een leefstijlconsult met behulp van één van de binnen MTVDP gekozen methodieken voor een goedgesprek
- Eind 2025 is een structurele financiële prikkel gecreëerd die bovenstaande ontwikkeling steunt
- Eind 2026 neemt 10% van de VVR Ketenzorg en/of prediabeten deel aan een leefstijlactiviteit op wijkniveau en wordt hierover gecommuniceerd met betrokken zorgverleners en welzijnsorganisaties
- Verwijzingen naar diëtetiek zijn eind 2026 met 20% gestegen
- De RHOGO faciliteert eind 2026 binnen de opgezette IZA-preventie infrastructuur regionaal de erkende GLI programma's & Diabetes in Beweging (plusprogramma van de wandelchallenge) en behoudt hiervoor financiering.
Medisch Coördinerend Centrum (MCC)
Achtergrond: Het MCC is sinds 2015 een samenwerkingsverband tussen Tergooi MC en de RHOGO. Het belangrijkste doel van het MCC is te komen tot goede samenwerkingsafspraken tussen huisartsen en medisch specialisten ten bate van kwalitatief goede zorg. Deze worden vastgelegd in werkafspraken, die geborgd zijn in de MCC app. Kennisuitwisseling vindt plaats via DTO's en netwerkbijeenkomsten. De laatste 3 jaar is toegewerkt naar een platform dat meer gedragen wordt door de medici zelf, zodat werkafspraken meer draagvlak krijgen en dus beter worden nageleefd. Elkaar kennen en kunnen aanspreken is een belangrijk aspect binnen het MCC.
Het MCC zal anno 2026 dan ook niet alleen een digitaal werkafspraken platform op afstand zijn, maar werken vanuit ontmoeting en verbinding.
KPI’s MCC eind 2026
- De digitale ‘wie is wie’ applicatie is altijd actueel met contactgegevens
- Er is een solide kwaliteitssysteem neergezet met publiek toegankelijk naslagwerk voor medische werkafspraken tussen huisartsen, medisch specialisten en SO’s
- Er staat een goed functionerend netwerk met ‘Vlotte dokters’ als klankbord
- Er zijn minimaal 4x per jaar fysieke ontmoetingen tussen medici in de regio
- De RHOGO zorgt voor uitbreiding van het MCC met vertegenwoordiging van de VVT (Specialist Ouderengeneeskunde en/of management) en een vertegenwoordiging van kwaliteit en beleid van Tergooi MC.
Interprofessioneel netwerk ‘Vlotte dokters’
Achtergrond: De basis van het MCC is het interprofessioneel netwerk ‘Vlotte dokters’. Vlotte dokters bestaan uit ambassadeurs vanuit alle specialismen in het ziekenhuis en huisartsen vanuit de 10 wijken. Zij fungeren als klankbordgroep voor het MCC en als vertegenwoordiging van de wijk. Vraagstukken die op de werkvloer ontstaan of die vanuit meekijkconsulten en TIM meldingen boven komen, worden in/met dit netwerk besproken. Op dit moment gebruiken ze daarvoor, naast de al bestaande kanalen, het platform Siilo. De professionals zullen vervolgens oplossingen omzetten in werkafspraken, die het MCC regionaal zal implementeren. Samen zinnige zorg verlenen aan de inwoners van het Gooien Omstreken is daarbij het uitgangspunt.
KPI’s Vlotte dokters
- Eind 2026 is het netwerk van ‘Vlotte dokters’ een gremium dat door elke medicus gekend en erkend zal zijn
- De RHOGO stelt per 2026 structurele financiering en minimaal 2 huisartsen en een kwaliteitsmedewerker beschikbaar voor het MCC
- Eind 2026 zijn ook de 4 grote VVT-partijen in onze regio onderdeel van het MCC
TIM
Achtergrond: De zorg staat voor een uitdaging om de zorg transmuraal met elkaar te organiseren. Hierdoor zullen grenzen van zorgverleners verlegd worden buiten de muren van hun vertrouwde organisaties. We zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg die we leveren aan de patiënten/burgers. Middels Transmurale Incidenten Meldingen kunnen we vanuit deze samenwerkingen knelpunten signaleren. Het opzetten van een TIM-meldingen systeem is daarmee belangrijker dan ooit. De basis hiervoor is reeds gelegd en zal in 2023 getest zijn.
KPI’s TIM
- Eind 2026 is het voor alle zorgpartijen in de regio mogelijk om transmurale incidenten regionaal te melden. RHOGO maakt deel uit van het TIM-team
Meekijkconsulten
Achtergrond: In 2022 is de RHOGO gestart met het contracteren van meekijkconsulten via zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Samen met Tergooi MC hebben we voor alle huisartsen in de regio via Zorgdomein deze oplossing geïmplementeerd. Het doen van meekijkconsulten kan helpen om het aantal onnodige verwijzingen naar de tweedelijn te beperken.
Eind 2026 zijn meekijkconsulten mogelijk met alle samenwerkingspartners in de regio. Via Zorgdomein kunnen partijen elkaar eenvoudig benaderen en met elkaar overleggen. Voor alle overleggen is een eerlijke vergoeding beschikbaar. Ook richten we fysieke meekijkconsulten in en maken we het mogelijk om wijkgericht te consulteren
KPI’s meekijkconsulten
- Meedenkconsulten* voor alle beroepsgroepen ingericht via Zorgdomein
- Fysieke meekijkconsulten per wijk georganiseerd in samenspraak met de wijkcoördinatoren
- Eerlijke vergoeding via zorgverzekeraar voor alle type meekijkconsulten
- Groei van 10% in aantal meekijkconsulten per jaar (= 33% in 3 jaar)
*Meedenkconsulten: digitale consulten met een adviesvraag
3. Ouderen zorg
Achtergrond: Het Gooi en Omstreken is één van de meest vergrijsde regio’s van Nederland. De toenemende zorgvragen en de toename van complexiteit en meervoudige problematiek rondom de kwetsbare oudere thuis zal dus vanuit de huisartsenpraktijk een andere aanpak verlangen. Het behandelen van de acutere zorgvragen moeten we - waar mogelijk – proberen te voorkomen door verschuiven naar vroeg signaleren, proactief zorg verlenen en de focus veranderen van zorg en behandelen naar aandacht en welzijn. Hierin staat integraal samenwerken met de andere disciplines, die betrokken zijn bij de oudere inwoner, centraal. De RHOGO speelt een belangrijke rol als eerstelijnszorgverlener en zet zich in voor de volgende KPI’s.
KPI’s ouderenzorg
- Alle 10 de wijken zetten eind 2026 een Verpleegkundig Specialist ouderenzorg vanuit de RHOGO in (zie DRH-Verpleegkundig Specialisten)
- Eind 2026 werken alle betrokken partijen samen met de patiënt, middels een regionaal netwerkinformatiesysteem, dat de RHOGO faciliteert
- Eind 2026 nemen alle huisartsenpraktijken de Module SKO af via de RHOGO en voldoen de praktijken aan de gestelde voorwaarden wat betreft het voeren van ACP gesprekken, doen van MDO's en polyfarmacie controles
- Er is per praktijk een huisarts en/of POH-s beschikbaar met de gevraagde opleidingen/bijscholingen op het gebied van zorg voor kwetsbare ouderen
- Per praktijk zijn duidelijke afspraken over de aanspreekpunten (minimaal over specialisten ouderengeneeskunde) vastgelegd
- Eind 2026 is het RTP uitgebreid van aanbod en bemiddeling voor enkel acute/tijdelijke bedden naar alle beschikbare plekken voor ouderen in onze regio
- De IMOZ methodiek is eind 2026 geïmplementeerd in elke wijk
- Werkafspraken rondom ouderen leggen we vast binnen het MCC platform, waarvan ook de SO's vanuit de VVT's onderdeel zijn anno 2025.
- Eind 2026 zal bij iedere (mogelijk) kwetsbare oudere minimaal een sociaal werker/wijkcoach betrokken worden, die de focus meer kan verschuiven naar aandacht en welzijn.
- Elke nog mobiele kwetsbare oudere krijgt de mogelijkheid om via een ‘op positieve gezondheid’ getrainde zorgverlener, dan wel via een leefstijlpunt/loket vanuit de gemeente een leefstijlgesprek te voeren. Hiervoor is regionaal een financiële vergoeding beschikbaar.
Verpleegkundig specialist in de wijk (Ouderenzorg)
Achtergrond: In 2022 en 2023 zijn een drietal wijken binnen de RHOGO gestart met het inzetten van een Verpleegkundig Specialist als belangrijke schakel in het professionele netwerk voor de ouderenzorg.
De komende jaren zal de Verpleegkundig Specialist een stabiele positie krijgen binnen de eerstelijnszorg. De inzet van Verpleegkundig Specialisten in de wijk wordt vanuit het IZA vergoed. Alle 10 wijken in de regio zetten afhankelijk van de behoefte in de wijk een Verpleegkundig Specialist in als schakel tussen eerstelijns- en tweedelijnszorg. De wijkmiddelen die hiermee vrijkomen zijn opnieuw gebruikt in de betreffende wijken.
KPI’s Verpleegkundig Specialisten
- Alle 10 de wijken zetten een Verpleegkundig Specialist ouderenzorg in
- Verpleegkundig Specialisten worden structureel gefinancierd via IZA afspraken
- De RHOGO maakt gebruik van de inzet van NIS of vergelijkbaar als basis voor de Verpleegkundig Specialist om samenwerking tussen de VVT/HA/ziekenhuis te faciliteren
4. GGZ & jeugd
Achtergrond: De POH-GGZ in de huisartsenpraktijk heeft zich in de afgelopen jaren ontpopt tot een onmisbare functionaris. Waar het voorheen nodig was om een detacheringsconstructie aan te bieden via de toenmalige GHOGO, heeft anno 2023 bijna iedere praktijk een eigen POH-GGZ in dienst. De RHOGO heeft de afgelopen 4 jaar het informele netwerk van POH-GGZ ondersteund, gefaciliteerd en gezorgd voor kennis en ontmoetingen. Daarnaast biedt de RHOGO al jaren de mogelijkheid om eHealth van Minddistrict in te zetten. Ook is er een kaderhuisarts GGZ opgeleid in de regio. De stijgende vraag naar hulp bij mentale klachten zet meer en meer de GGZ, huisartsen en het sociaal domein onder druk en leidt tot lange wachtlijsten. Dit zorgt ook de komende jaren voor uitdagingen in de geestelijke gezondheidszorg en dus ook voor de POH-GGZ.
Naast de regionale opdrachten vanuit het IZA om te komen tot mentale gezondheidscentra, is er vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) specifiek voor de huisartsenzorg afgesproken dat het maximaal aantal uren POH-GGZ (per normpraktijk) met 4 uur wordt verhoogd. Deze extra uren zijn bedoeld voor consultatie/netwerkzorg (2) en het inzetten van eHealth modules (2). De RHOGO heeft als doel om consultatie/netwerkzorg regionaal in te vullen en te faciliteren door het aanbieden van groepsconsulten, scholingen, een consultatiesysteem en het stimuleren van eHealth gebruik. Zo willen we de druk op de praktijken zo laag mogelijk houden.
KPI’s GGZ & jeugd
- Eind 2026 hebben we van alle praktijken toestemming om de uren netwerkzorg via de regio te contracteren
- Eind 2026 is voor elke huisartsenpraktijk een onbeperkt aanbod eHealth beschikbaar en is het gebruik t.o.v. 2023 met 25% gestegen.
- Het aanbod van eHealth is aangesloten/gekoppeld bij/aan het netwerkinformatiesysteem dat eind 2026 door de hele regio wordt gebruikt
- Inzet van eHealth is de belangrijkste basis van het mentale gezondheidscentrum dat mede door de RHOGO is opgezet in het kader van het IZA eind 2026
- 50% van het Ehealth gebruik bestaat uit onbegeleide modules die door de burger zelfstandig worden uitgevoerd
- Eind 2024 is het mogelijk om via Zorgdomein een regionaal consultatieteam, waaronder de kaderhuisarts GGZ, te consulteren middels een gefinancierd meedenkconsult
- Vanaf medio 2024 biedt de RHOGO minimaal drie keer een GGZ gerelateerde groepstraining per jaar aan.
- De GGZ-overleg tafel heeft eind 2026 structurele financiering en 25% van de casussen worden door huisartsen ingebracht.
- Eind 2026 neemt de RHOGO in opdracht van de huisartsen of rechtstreeks vanuit de RHOGO (POH-GGZ detachering) verantwoordelijkheid voor scholing en intervisie van POH-GGZ in de regio.
Jeugd
Achtergrond: Uit diverse onderzoeken (bijvoorbeeld gezondheidsmonitor Jeugd + Jong volwassenen) komt het beeld naar voren dat de mentale gezondheid van jongeren onder druk staat. Uit de prognose (bron: landelijk regiobeeld) komt naar voren dat het aantal jeugdhulptrajecten zal stijgen in de periode van 2021-2040 met 11,1% (van 6.630 naar 7.370). Deze stijging in de regio Gooi en Omstreken is iets groter dan gemiddeld in Nederland (landelijke stijging is 7,8%). Een POH-jeugd speelt een belangrijke rol in het laagdrempelig signaleren van problemen bij jongeren in een vroeg stadium, waardoor erger voorkomen kan worden.
KPI’s jeugd
- Eind 2024 heeft de RHOGO goed in beeld welke praktijken een POH-jeugd ingezet hebben
- Eind 2026 is het aantal praktijken met een POH-jeugd t.o.v. 2024 met 50% gestegen
- Binnen Gezond leven en preventie komt er extra aandacht voor preventie onder jongeren
- De focus komt te liggen op de samenwerking tussen kinderarts, jeugdarts en huisarts. Met als doel minder verwijzingen naar jeugdzorg GGZ en een daling in / verdwijnen van wachtlijsten.
5. Gezond leven & Preventie
Achtergrond: Voor huisartsen staat hun medisch generalistische functie voorop, maar gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken. Meer dan ooit is duidelijk dat het bevorderen van gezondheid en preventie aan de basis staat van een duurzaam ingerichte samenleving en zorglandschap. Ook bij de huisartsen zien we een beweging richting leefstijl en preventie ontstaan. In de afgelopen jaren is er met name voor de POH-s binnen de Ketenzorg aandacht geweest voor persoonsgerichte zorg & leefstijl en zijn de GLI-leefstijlinterventies geïmplementeerd. Het IZA benadrukt echter dat iedere zorgverlener een rol heeft in het bevorderen van gezondheid en preventie, in afstemming met/naast de primaire preventietaken die de gemeenten al hebben. Alleen als de overheid, burgers, het sociaal domein én zorgverleners allen het belang van gezond leven en preventie inzien kunnen we met elkaar de zorg nu en in de toekomst beschikbaar houden voor alle inwoners van de regio.
De RHOGO ziet dat de rol van de huisarts(enpraktijk) in relatie tot preventie de komende jaren nog groter wordt. Hierbij is het zeer belangrijk dat we met de samenwerkende partijen overeenstemming hebben over de definitie van verschillende vormen van preventie en wie welke taak hierin heeft. Belangrijk zal in ieder geval zijn dat ook de huisarts bijdraagt aan het versterken van gezondheidsvaardigheden en zelfmanagement van de burger. Binnen de huisartsenzorg benoemt de NHG de volgende taken van de huisartsen in relatie tot preventie. Ondersteuning vanuit de RHOGO richt zich primair op deze taken.
Educatie & persoonsgericht werken
De RHOGO stimuleert iedere huisarts om bepaalde klachten die (mogelijk) een niet medische oorzaak hebben, bespreekbaar te maken. We faciliteren de huisarts om goede gesprekken te kunnen voeren met patiënten en zo nodig basiseducatie kan geven wat betreft leefstijl. Binnen de Ketenzorg wordt persoonsgericht werken omarmd. Wij geloven dat dit leidt tot verminderde werkdruk en meer werkplezier van de huisartsen en POH-s.
Motivational interviewing & vergroten zelfmanagement
Belangrijk is dat de huisartsen en POH-s blijvend een bijdrage kunnen leveren aan het versterken van gezondheidsvaardigheden en zelfmanagementvaardigheden van de burger. De RHOGO voorziet de huisartsen van de laatste inzichten omtrent deze onderwerpen en biedt scholingen aan. Ook integreren we educatie over leefstijl als (onderdeel van de) ketenzorg behandeling van patiënten, omdat dit bij uitstek gaat over zaken waar de patiënten zelf mee aan de slag kunnen.
Kennis van de sociale kaart
Met behulp van het goede gesprek kan de huisarts bespreekbaar maken dat bepaalde klachten een oorzaak hebben buiten het medische domein. Vervolgens verwijzen zij naar de juiste digitale ondersteuning, andere zorgverleners binnen de praktijk of de eerstelijn óf naar een relevante aanbieder in het sociaal domein. Binnen de wijken is een duidelijk Gezond Leven en Preventie netwerk nodig om dit op een juiste en efficiënte wijze te kunnen doen. Uiteindelijk voorkomen we hiermee dat de patiënt met niet-medische klachten naar de praktijk blijft komen, waardoor de werkdruk zal afnemen
Samenwerkingsafspraken maken met andere zorgverleners
De gemeenten spelen de belangrijkste rol als het gaat om de primaire preventie en zijn verantwoordelijk voor leefstijlinterventies op populatie niveau. Samenwerking met de gemeenten heeft hierdoor een nieuwe positieve impuls gekregen en dit biedt veel kansen in de samenwerking. Samen met de gemeenten zorgt de RHOGO voor de verbinding en werkafspraken met de gemeentelijke domeinen via een (regionale) preventie-infrastructuur. Ons doel is het landschap van het sociaal domein ‘sport & bewegen’ eenduidiger in te richten en te verhelderen, zodat het voor de huisarts makkelijker wordt om naar de juiste plek te verwijzen. Binnen het IZA vertegenwoordigt de RHOGO daarbij niet alleen de belangen van de huisarts, maar van de complete eerstelijn, inclusief de paramedische beroepsgroepen en de apothekers.
KPI’s Gezond leven & Preventie
- Eind 2026 is per wijksamenwerkingsverband een leefstijlnetwerk beschikbaar waarbij in- en uitstroom van en naar leefstijl- en welzijnsaanbod inzichtelijk is gemaakt
- De basis voor het leefstijlnetwerk is een fysiek, dan wel digitaal leefstijlloket vanuit de gemeente. Eind 2026 heeft iedere wijk én het ziekenhuis één ingang/loket voor zowel het sociaal domein als leefstijl en preventie, waarvan de methodiek Welzijn op recept onderdeel is, maar niet het belangrijkste
- Positieve gezondheid is het inhoudelijke uitgangspunt waar beleid rondom Gezond leven en Preventie op gebaseerd is. Focus op gezondheid in plaat van ziekte!
- Eind 2026 zijn de 5 IZA ketenaanpakken in ieder wijksamenwerkingsverband geïmplementeerd
- Eind 2026 kan iedere huisarts of POH-s die hiervoor capaciteit (en affiniteit) heeft, zelf het ‘goede gesprek’ voeren met de patiënt en zo nodig een Welzijn op Recept traject starten door een verwijzing hiervoor te doen. Hiervoor is kennis, training en financiering beschikbaar. Daar waar geen capaciteit (of affiniteit ) beschikbaar is, kan in overleg met de huisarts een opgeleide professional vanuit het leefstijlloket ‘het goede gesprek’ voeren. Waar passend/gewenst kunnen lokale aanjagers worden ingezet om de netwerken en burgers in de wijk structureel met elkaar te verbinden
- De ondersteunende regionale IZA preventie-infrastructuur sluit aan op de wijken van de RHOGO. Binnen de wijk is één centraal aanspreekpunt vanuit de gemeente beschikbaar in het wijkteam
- Zorg en Welzijn kan met en rond de patiënt digitaal samenwerken middels een regionaal netwerk informatie systeem
- De GLI en GLI jeugd zijn onderdeel van de eerstelijns basiszorg, dit kan via de RHOGO dan wel via de paramedische vereniging
- Aantal verwijzingen naar de GLI is elk opvolgend jaar met 10% gestegen
- Iedere wijk heeft een GLI-coördinator, die nauw verbonden is aan het leefstijlloket voor het GLI aanbod in de wijk
- Zie aansluitend doelstellingen ketenzorg m.b.t. preventie/leefstijlconsult
- 25% van de huisartsen en POH-s heeft een opleiding op gebied van leefstijl, preventie of gezond leven gevolgd. Hiermee is voldoende basis gelegd voor het voeren van het goede gesprek (zie ook doelstellingen MTVDP)
- Er is een digitale infrastructuur beschikbaar om de Gezond Leven consulten te faciliteren (zie ook doelstellingen chronische zorg)
Multidisciplinaire samenwerking eerstelijnszorg
Binnen het IZA vertegenwoordigt de RHOGO niet alleen de belangen van de huisarts, maar van de complete eerstelijn, inclusief de paramedische beroepsgroepen en de apothekers. De belangrijkste opgave binnen het partnership van de RHOGO, SAGO, PVGO en Ergotherapeuten is het meenemen van de professionals en burgers in de cultuuromslag die gemaakt moet worden ten aanzien van het zorgaanbod van de professionals en de zorgvraag van de burger. Hoe zetten we de burger meer in zijn of haar kracht en zorgen we ervoor dat de burger minder aanspraak maakt op professionele zorg (dempen van de zorgvraag)? Dit zal bij het maken van gezamenlijke plannen het belangrijkste uitgangspunt zijn.
Idealiter zorgt een nieuwe manier van werken ervoor dat de juiste patiënt in de wachtkamer zit en wordt de huisarts hiermee ontzorgd in plaats van extra belast door een verschuiving van zorg. De huisartsen, apothekers, paramedici en ergotherapeuten nemen enkel zorg over die noodzakelijk is en die echt bij de professional hoort. Op regionaal, bestuurlijk niveau worden hiervoor de gezamenlijke kaders geformuleerd, als onderdeel van het O&I regioplan 2024/2025, en wordt kritisch gekeken naar projecten die we gezamenlijk kunnen oppakken in het kader van de transformatie. We nemen relevante netwerken en initiatieven op wijkniveau mee en zorgen ervoor dat deze netwerken en initiatieven gestimuleerd worden om (buiten de wijkplannen die er al liggen) mee te (kunnen) gaan in de transformatie.
KPI’s multidisciplinaire samenwerking eerstelijnszorg
Eind 2026 is er een toekomstbestendig multidisciplinair partnership gevormd, waarbinnen afspraken gemaakt zijn over de te prioriteren thema’s en projecten, die als doel hebben om:
a) De organisatiegraad van de eerstelijnssamenwerking te versterken ten bate van de zorg voor kwetsbare groepen in de wijk b) Anderzijds de zorgvraag van de overige burgers te dempen volgens de IZA-opgaven
Het partnership is zo gevormd dat zij op bestuurlijk niveau aanspreekpunt is voor de overige zorgpartijen (met name de VVT als het gaat om verdere versterking van de eerstelijnssamenwerking), Zilveren Kruis en de regiogemeente aan tafel van ‘Gezond Gooi’.
We stimuleren wijksamenwerkingen om, in samenwerking met minimaal paramedici en/of apothekers en/of ergotherapeuten, aanvullend aan de huidige wijkplannen, eind 2023 te starten met het opzetten van initiatieven die een bijdrage leveren aan het dempen van de vraag naar professionele zorg.
De Regionale Huisarts Ondersteunt in de regio bij het continueren van de huisartsenzorg
RHOGO K&I De Regionale Huisarts
Achtergrond: In 2021 is de RHOGO gestart met het concept De Regionale Huisarts (DRH, www.deregionalehuisarts.nl), een overlooppraktijk gefinancierd door Zilveren Kruis. DRH ondersteunt in de regio bij het continueren van de huisartsenzorg. Diverse initiatieven zijn de afgelopen jaren onder dit construct geïmplementeerd:
- Overname van volledige patiëntenzorg bij een praktijk in Huizen
- Ondersteuning bij de opzet van een nieuwe huisartsenpraktijk in Hilversum Noord/Oost om regionale beschikbaarheid van huisartsenzorg te garanderen
- Ondersteuning bij het vinden van huisvesting en opvolging
- Inzet van een Verpleegkundig Specialist in de wijk
- De Vakantie HuisArtsenPraktijk (Vakantie HAP)
- Telefonische ondersteuning van de praktijk op afstand
- Gecombineerde digitale en fysieke Oekraïne zorg
- Ondersteuning bij het vinden van waarnemende huisartsen en doktersassistenten
DRH is eind 2026 een landelijk voorbeeld van hoe een regio-organisatie als back-up kan dienen voor individuele praktijkhouders. Er is altijd hulp op afstand beschikbaar (tegen betaling) voor aangesloten praktijken met huisartsen en doktersassistenten. Daarnaast biedt de RHOGO via 2 fysieke poli's ondersteuning aan praktijken die door ziekte of vakantie niet 100% beschikbaar zijn. Indien nodig neemt DRH tijdelijk patiënten over om de zorg te continueren. Ook zorg in kleinschalige woonvormen wordt via de regio-organisatie geregeld. 50% van de praktijken in de regio maakt tegen betaling gebruik van deze dienstverlening.
KPI’s De Regionale Huisarts
- Minimaal 50% van de praktijken in de regio neemt deel aan een initiatief binnen DRH
- De RHOGO heeft het benodigde personeel in loondienst en maakt afspraken met minimaal 2 externe partners, aangevuld met ZZP'ers
- Elke vakantie organiseert de RHOGO de benodigde waarneming via de Vakantie HAP, idealiter op wijkniveau
- Bij ziekte of problemen neemt de RHOGO binnen 2 weken de patiëntenpopulatie over om zorg te continueren
- Er is een vaste vergoeding per kalenderjaar beschikbaar vanuit de zorgverzekeraar
- Vluchtelingenzorg wordt gecoördineerd via DRH (eventueel samen met de wijken)
- Er zijn samenwerkingsafspraken met opleidingen (ROC, Hogeschool, Universiteit) over opleidingen en de doorstroom van het personeel. Dit betreft voornamelijk doktersassistenten, POH en medisch studenten
- DRH levert zorg bij tenminste 1 kleinschalige woonvorm voor kwetsbare ouderen
Eind 2026 voldoen de RHOGO en 80% van de praktijken in het werkgebied van de RHOGO aan de Green Deal.
Duurzaamheid
Achtergrond: In 2022 is de RHOGO begonnen om vanuit de S3 financiering een duurzaamheidsproject te starten (Foleon Preview). In 2023 zijn hier extra praktijken bij aangehaakt. Daarnaast heeft de RHOGO in 2022 een Duurzaamheidscommissie opgesteld die toeziet op de verduurzaming in de regio.
Eind 2026 voldoen de RHOGO en 80% van de praktijken in het werkgebied van de RHOGO aan de Green Deal en is duurzaamheid een factor die we in alle beslissingen meewegen als onderwerp.
KPI’s De Regionale Huisarts
- Green Deal is getekend door de RHOGO
- Minimaal 80% van de praktijken in het werkgebied van de RHOGO neemt deel aan het duurzaamheidsproject
Verminderen van druk op de spoedzorg vereist een goede samenwerking binnen de RHOGO en onze regio.
RHOGO Spoedpost
De RHOGO Huisartsen Spoedpost zal de komende jaren worden geconfronteerd met een toenemend personeelstekort bij een stijgende zorgvraag. Nog meer dan voorheen zal de nadruk komen te liggen op samenwerking in de spoedketen, goed werkgeverschap, taakdelegatie en verdere digitalisering, zodat we deze uitdaging het hoofd kunnen bieden. Een goede sfeer op de post met betrokkenheid van triagisten, huisartsen en de RHOGO zijn daarbij essentieel. Verder is de kwaliteit van de zorg een aandachtspunt; met de certificering (NPA audit jan 2024) en het landelijk Kwaliteitskader Spoedzorg (regulier overleg 2-3x per jaar) hopen we hieraan te voldoen. Daarnaast is een nog betere organisatie van de dagzorg een vereiste om de druk op de spoedzorg te verminderen.
Speerpunten in de samenwerking met de spoedzorgketen zijn:
- Zorgcoördinatie
- Intensievere samenwerking VVT
- Minder instroom in de spoedzorg
Tevens zijn we vertegenwoordigd in de TAZK (supra)regionale werkgroep, waarin speerpunten van het IZA zijn meegenomen. Aandachtspunten binnen goed werkgeverschap zijn een positieve arbeidscultuur, een goede sfeer met aandacht voor ieder teamlid en het ‘clubhuisgevoel’. Ook is een aandachtspunt de continuïteit in bezetting (sturen op 18 FTE loondienstverband) met beter zicht op kwaliteit van personeel dat niet in loondienst (extra audits ZZP) is, en passende salariëring (overleg schaal 6 vanaf Q1 2024 of eerder).
Taakdelegatie betreft met name het professionaliseren van C-assistenten (training in aansturing en coaching team), onderzoek naar de inzet van een Verpleegkundig Specialist (overleg VS over eventuele taken en invulling op de Spoedpost) en het aanbieden van de SOH-opleiding voor triagisten.
Verminderen van druk op de spoedzorg vereist een goede samenwerking binnen de RHOGO en onze regio. Dit betekent actieve vertegenwoordiging in de relevante overlegstructuren (zoals ROAZ, GG, werkgroepen IZA, TAZK) en het actief onderhouden van het netwerk door meerdere keren per jaar regulier overleg met de ketenpartners (TGZ,
VVT, GGZ, RAV, GGD) in te plannen. Wellicht nog belangrijker is een actieve participatie in de RHOGO (MT, directieoverleg en ALV) met zichtbaarheid voor de aangesloten huisartsen van het spoedmanagement.
Spoedpost commissie De Spoedpost commissie bestaat uit meerdere huisartsen aangevuld met het spoedmanagement. De commissie komt elke 6-8 weken samen en heeft een adviserende rol voor het spoedmanagement op het gebied van beleid en operationele zaken van de Spoedpost (Huishoudelijk Reglement, faciliteren huisartsen, samenwerking triagisten, nascholing etc.).
RHOGO Holding Financiën, Secretariaat, Human Resource Management, Marketing & Communicatie, Automatisering en Kwaliteit
Financiën en secretariaat
Achtergrond: In 2023 is een eerste begin gemaakt om een PDCA (plan, do, check, act) cyclus in te voeren gericht op het continu verbeteren van interne processen. De komende drie jaar hebben de financiële administratie en het secretariaat hier volledig de focus op.
Het secretariaat maakt elk jaar aan de hand van de jaarkalender de planning voor de financiële verantwoording richting de RvC en het bestuur van de huisartsencoöperatie. Het streven is om van alle entiteiten per kwartaal de werkelijke resultaten ten opzichte van de begroting in een financieel verslag vast te leggen, waarbij de afwijkingen geïnventariseerd en onderbouwd worden weergegeven. In Q1 van ieder jaar vindt de vaststelling en goedkeuring van de jaarrekening van het voorgaande jaar plaats. In Q4 van ieder jaar worden de begrotingen opgesteld en vastgesteld met bijbehorende jaarplannen. Binnen één maand na afloop van ieder kwartaal worden de kwartaalrapportages opgeleverd door de financiële administratie.
De financiële administratie legt de interne controleprocessen vast. Van alle belangrijke financiële stromen worden de interne controleprocessen en administratieve processen aan de hand van werkinstructies vastgelegd zodat de kwaliteit geborgd is en verbeteringen geïmplementeerd kunnen worden. Binnen het administratieteam verdelen we de taken op zo’n manier dat er bij afwezigheid van collega’s altijd vervanging is. Hiermee borgen we de continuïteit.
De interne controles en administratieve organisatie richten we dusdanig in dat per kwartaal tijdig en volledig financieel verslag gedaan kan worden, waarbij de nauwkeurigheid van de financiële gegevens verhoogd wordt. Door de cyclus systematisch te implementeren, willen we efficiënter, nauwkeuriger en kosteneffectief gaan werken.
Bij het secretariaat leggen we duidelijke taken en bevoegdheden neer, waarbij de medewerkers van het secretariaat elkaar bij afwezigheid goed kunnen vervangen:
- Administratieve taken: Het secretariaat is verantwoordelijk voor het verwerken van de dagelijkse administratieve taken van de organisatie. Dit omvat taken zoals het afhandelen van inkomende en uitgaande post, het beantwoorden van telefoontjes en e-mails, en het bijhouden van agenda's en planningen.
- Ondersteuningstaken: Het secretariaat biedt ondersteuning aan de medewerkers van de organisatie. Dit kan onder andere bestaan uit het verzorgen van vergaderingen, het organiseren van evenementen en het uitwerken van presentaties.
- Communicatieve taken: Het secretariaat is verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie van de organisatie. Dit omvat taken zoals het opstellen van brieven en e-mails, het verzorgen van persberichten en het beantwoorden van vragen van klanten en leveranciers.
In 2024 zal er veel aandacht uitgaan naar de samenwerking tussen het jonge financiële administratieve team en de medewerkers van het secretariaat. Er zal veel aandacht zijn voor het creëren van een prettig werkklimaat waardoor medewerkers zich veilig voelen, er vertrouwen is binnen het team en tussen het team en de directie, zodat medewerkers verantwoordelijkheid durven en willen nemen.
Human Resource Management: We willen een cultuur vormen waarin de zes V's Vertrouwen, Veiligheid, Vitaliteit, Vrijheid, Verbinding en Verantwoordelijkheid aanwezig zijn.
Human Resource Management (HR)
Achtergrond: Vanuit de omschreven missie en visie van de RHOGO faciliteert de afdeling HR zowel de interne organisatie (Spoedpost, CCS, Holding, K&I) op het gebied van HR vraagstukken alsmede de aangesloten huisartsenpraktijken.
Met de ambitie om een volwaardige proactieve HR partner te zijn en de aangesloten huisartsen en de afdelingen intern op een juiste manier te kunnen faciliteren zullen in 2024 onderstaande punten op orde moeten zijn.
- Ontwikkeling van een helder en transparant HRM beleid. Het vastleggen van afspraken en regels zodat iedereen weet wat de verwachtingen zijn
- Implementeren HR systeem om de diverse workflows digitaal en actueel te kunnen afhandelen. Denk aan salarisverwerking, gesprekscycli, registratie van opleidingen en recruitment
- Stroomlijnen van werkprocessen zodat de kwaliteit geborgd is op het gebied van werkafspraken en bijbehorende tools
Het HR team is dusdanig ingericht dat de belangrijke processen doorgang kunnen vinden bij afwezigheid en de continuïteit geborgd is. De capaciteit van de afdeling is net voldoende. Er is extra inzet nodig bij doorgang van grotere projecten zodat we voldoende mensen en middelen hebben om ondersteuning te bieden bij interne en externe vraagstukken.
De RHOGO wil een goede werkgever zijn en in een groeiende organisatie is het uitermate belangrijk dat duidelijk is welke waarden en normen we delen en helder hebben hoe we met elkaar om willen gaan. We willen een cultuur vormen waarin de zes V's Vertrouwen, Veiligheid, Vitaliteit, Vrijheid, Verbinding en Verantwoordelijkheid aanwezig zijn.
Belangrijk te realiseren is dat de werknemers op de Spoedpost een eigen cultuur hebben. De werkzaamheden daar, zowel overdag als in de ANW-uren, zijn anders dan op het hoofdkantoor. Het voldoen aan maatstaven van de NPA kwaliteitsnormen brengt verschillen in processen en verslaglegging met zich mee. Toch streven we ernaar om een RHOGO te vormen met aandacht voor en acceptatie van de verschillen.
We willen dat medewerkers met plezier naar het werk komen. Dit bepaalt naast een reële beloning vaak de keuze voor de RHOGO als werkgever. De beloning van medewerkers is in de zorg een aandachtspunt. Door de komst van een nieuwe cao in 2024 zal dit meer onder een vergrootglas liggen.
Het binden en boeien van de huidige en toekomstige medewerkers is een groot aandachtspunt. Afgelopen 3 jaar is de RHOGO enorm gegroeid. Deze groei heeft met name plaatsgevonden bij de groep medewerkers die rechtstreeks bij de aangesloten huisartsen en in de wijk werken. Denk aan praktijkmanagers, Verpleegkundig Specialisten en wijkmanagers. Voor deze groep zetten we ook in op groei in de komende jaren. Omdat zij niet op het hoofdkantoor werken, is het de uitdaging om te werken aan de verbinding met de RHOGO.
De emotionele band die de medewerker heeft met de RHOGO is met de huidige krapte op de arbeidsmarkt extra belangrijk. Deze band versterken we door waardering te blijven uitspreken op persoonsniveau en aandacht te hebben voor de persoonlijke levensfase waarin de medewerker zich bevindt. De RHOGO staat voor een levensfasebewust personeelsbeleid met een grote mate van vrijheid voor de fase waarin medewerkers verkeren.
Vitaliteit en gezondheid door middel van het aanbieden van een leasefiets, een vergoeding voor een sportabonnement en een gezond eten pakket blijven de komende jaren belangrijk.
Het bieden van een prettig werkklimaat betekent dat werknemers zich veilig voelen en met plezier naar hun werk gaan. Het zijn van een ‘clubhuis’ met ergonomische flexibele werkplekken heeft de aandacht. Het laten uitvoeren van een risico-inventarisatie en -evaluatie in 2024 zal hiertoe bijdragen.
Voor de ontwikkeling van de medewerkers en de kwaliteit en professionaliteit van de RHOGO in zijn geheel, is het proactief aanbieden van opleidingen en trainingen naast de verplichte scholingen om registraties te behouden een must. Medewerkers willen de mogelijkheid hebben om zich te ontplooien en ze willen inspraak hebben in die mogelijkheden.
Medewerkers actief informeren en betrekken bij de besluitvorming, heldere regels hebben en een transparant HRM beleid voeren, zijn noodzakelijk voor medewerkers om Verantwoordelijkheid te kunnen nemen en Vertrouwen te hebben in hun werkgever. Het medewerkerstevredenheidsonderzoek dat we in Q4 2023 houden, zal ons nog meer inzicht geven in de huidige stand van zaken.
Door het toenemende personeelstekort bij een stijgende zorgvraag zal de werving en selectie wederom een speerpunt zijn de komende jaren. Pakkende vacatureteksten, juiste wervingskanalen en aandacht op social media zullen nog belangrijker worden. Het blijft maatwerk om medewerkers met de juiste competenties aan te trekken, waarmee we de kwaliteit van onze diensten waarborgen. Als organisatie willen we deskundig, verbindend, servicegericht en grensverleggend zijn. Deze kernwaarden vind je ook bij onze medewerkers.
MarCom krijgt een steeds belangrijkere rol binnen de RHOGO-organisatie en ligt de komende jaren de focus op het optimaliseren van de bedrijfsvoering van de backoffice op intern en extern niveau.
Marketing & Communicatie (MarCom)
Achtergrond: De afdeling MarCom is als stafafdeling ondersteunend aan het bedrijfsbureau van de RHOGO. Vanuit de omschreven missie en visie van de RHOGO faciliteert de afdeling zowel huisartsen en overige externe stakeholders als de interne organisatie op het gebied van marketing en communicatie. De MarCom afdeling geeft op de volgende wijze invulling aan de geformuleerde strategische doelen.
Passend en toekomstbestendig professioneel zorgaanbod bij de zorgvraag organiseren
De strategische doelen van de RHOGO zijn met het oog op marketing en communicatie te bundelen onder het algemene onderwerp: toekomstbestendige zorgverlening. Vanuit het IZA dienen huisartsen, overige zorgprofessionals en burgers de komende jaren actief over dit onderwerp geïnformeerd te worden.
Als MarCom afdeling committeren wij ons aan deze opdracht door in onze communicatie de focus te leggen op bewustwording en verandering van houding en gedrag met betrekking tot toekomstbestendige zorgverlening. De doelgroepen van de RHOGO moeten worden meegenomen in wat toekomstbestendige zorgverlening inhoudt (informerend) en wat dit voor hen betekent in de huidige bedrijfsvoering en voor de toekomst (activerend).
KPI’s MarCom
- De MarCom afdeling wordt bij alle communicatievraagstukken (voortkomend uit de werkzaamheden die in het kader van de strategische doelen worden uitgevoerd) actief en tijdig aangehaakt, zodat de kwaliteit op gebied van marketing en communicatie geborgd is (externe communicatie).
- De MarCom afdeling draagt, in afstemming met de afdeling HR, bij aan een professionele en transparante werkomgeving, waarbij de interne informatievoorziening en het faciliteren van verbinding tussen medewerkers een belangrijke rol spelen (interne communicatie).
- De MarCom afdeling speelt een verbindende rol en heeft vanuit haar missie en visie de uitdaging om de RHOGO als partner van haar leden en externe stakeholders te positioneren (corporate communicatie).
Optimaliseren bedrijfsvoering van de front- en backoffice zowel van de RHOGO-organisatie als van de aangesloten huisartsenpraktijken.
MarCom krijgt een steeds belangrijkere rol binnen de RHOGO-organisatie. Met de ambitie om een volwaardige marketing- en communicatieafdeling te vormen, ligt de komende jaren de focus op onderstaande punten. Hiermee geeft de afdeling invulling aan het optimaliseren van de bedrijfsvoering van de backoffice op intern en extern niveau.
KPI’s MarCom
- Ontwikkeling van communicatiestrategie en bijbehorend communicatiebeleid, dat door de gehele RHOGO-organisatie gedragen wordt
- Werkprocessen in kaart brengen, werkafspraken vastleggen en bijbehorende tools introduceren
- Capaciteit van de afdeling op orde
- Zorgdragen voor de informatievoorziening over ontwikkelingen binnen en buiten de RHOGO en daarbij deze informatie gemakkelijk beschikbaar stellen
Automatisering / ICT dient een plek te krijgen, zodat het zowel intern als extern de aandacht krijgt die noodzakelijk is bij het succesvol realiseren van onze missie en visie.
Automatisering / ICT / Digitalisering
Achtergrond: Automatisering / ICT is in onze moderne maatschappij een belangrijke succesfactor binnen ons dagelijks werk. Dit geldt ook voor de RHOGO specifiek. Niet alleen voor de RHOGO zelf maar ook voor onze huisartsen en stakeholders.
Automatisering / ICT dient een plek te krijgen als afdeling zijnde binnen ons organogram, zodat het zowel intern als extern de aandacht krijgt die noodzakelijk is bij het succesvol realiseren van onze missie en visie.
Dat houdt niet direct in dat dit een zelfstandige afdeling wordt met personeel. Wel stellen we voor om een ICT beleidsfunctionaris of Chief Medical Information Officer (CMIO) aan te stellen. Zodoende krijgt automatisering / ICT een plaats in ons strategisch plan 2024 – 2026 en kunnen diverse interne en externe automatiseringsprojecten juist gepositioneerd worden binnen de RHOGO.
Automatisering en ICT bedrijfsvoering
Eind 2026 is via Office 365 alle informatie werkplekonafhankelijk op te vragen en te gebruiken. De gegevens van de drie BV’s zijn uitwisselbaar en ook alle systemen vanuit HR en de financiële administratie sluiten hierop aan. Het CRM is leidend voor de gegevens.
KPI’s automatisering en ICT bedrijfsvoering
- CRM is de basis van gegevensuitwisseling voor alle afdelingen
- Er zijn werkende koppelingen tussen het CRM/HR systeem en het systeem van de financiële administratie
- Alle medewerkers werken via Office 365 en daarmee werkplekonafhankelijk
Automatisering, ICT en digitalisering voor de zorgprofessionals
Achtergrond: Binnen de RHOGO Holding hebben we één ICT-commissie die rapporteert aan de directie en advies geeft omtrent ICT-zaken voor zowel de RHOGO als de regio. Deze commissie houdt zich onder andere bezig met het 1 His project voor de regio en het NIS (Netwerk Informatie Systeem). De ICT-commissie heeft een adviserende rol richting de directie. Vragen gaan dus via de directie naar deze commissie en terug via de directie naar eventueel het bestuur. Via deze route is de ALV (Algemene Leden Vergadering) te raadplegen. De directie informeert onze huisartsen in de RHOGO nieuwsbrief. ICT als thema hebben we onder gebracht bij CCS, thema PVDT (Praktijk voor de Toekomst).
Bijna alle huisartsen nemen deel aan het 1 HIS traject in de regio vanwege de meerwaarde die het preferente systeem biedt aan alle huisartsen. Hierachter is met onder andere Zorgdomein en het Keteninformatiesysteem/Netwerk Informatie Systeem de rest van de verbinding in de regio geborgd. Er is een multidisciplinaire commissie die actief meedenkt hoe we dit in de regio tot een succes kunnen maken.
KPI’s automatisering, ICT en digitalisering voor de zorgprofessionals
- 90% huisartsen neemt deel aan 1 HIS
- 100% van de huisartsen neemt deel aan het regionale KIS
- 100% van de huisartsen neemt ketenzorg af bij de RHOGO
- 100% van de huisartsen neemt deel aan het regionaal gekozen NIS samen met de VVT, het ziekenhuis en het sociaal domein.
- Overige samenwerkingen lopen via bij voorkeur Zorgdomein en zijn gekoppeld met het preferente HIS
- 100% van de praktijken werkt met een door de RHOGO aanbevolen partner voor telefonie
- Digitale triage is bij minimaal 10% van de praktijken onderdeel van het intaketraject
Kwaliteit is het vermogen om te voldoen aan de verwachtingen van onze huisartsen. Dat zijn onze klanten en belangrijkste stakeholders.
Kwaliteit
Kwaliteit is het vermogen om te voldoen aan de verwachtingen van onze huisartsen. Dat zijn onze klanten en belangrijkste stakeholders. Kwaliteit gaat niet alleen om het voldoen aan de wensen van onze huisartsen, maar ook om deze te overtreffen. Als wij daar succesvol in zijn dan zijn wij een stevige gesprekspartner voor de zorgverzekeraars.
In een wereld die steeds complexer wordt, is kwaliteit van steeds groter belang. Onze huisartsen verwachten steeds meer van onze diensten die zij afnemen. Ze willen diensten die hen ontzorgen, betrouwbaar zijn en aan hun behoeften voldoen. Ze willen diensten die snel, efficiënt en klantvriendelijk zijn. Om aan deze verwachtingen te voldoen, is het belangrijk om een sterke focus op kwaliteit te hebben. Dit betekent dat kwaliteit niet alleen een doel op zich is, maar ook een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering met een eigen stafafdeling.
- Kwaliteit is een continu proces. Kwaliteit is niet iets dat je eenmaal bereikt en dan kunt laten voor wat het is. Het is een continu proces van verbetering en innovatie
- Kwaliteit is gebaseerd op samenwerking. Kwaliteit kan alleen worden bereikt door samenwerking tussen alle belanghebbenden, waaronder leden, medewerkers, leveranciers en partners
- Kwaliteit is een manier van leven. Kwaliteit is niet iets dat alleen in de werkomgeving relevant is. Het is een manier van leven die ons helpt om het beste uit onszelf en onze omgeving te halen
Om deze visie te realiseren, zullen we de volgende stappen ondernemen:
- We zetten een volwaardige afdeling kwaliteit neer waarbij een kwaliteitsfunctionaris wordt aangesteld
- We creëren een cultuur van kwaliteit. We zullen onze medewerkers trainen en inspireren om kwaliteit hoog in het vaandel te hebben
- We implementeren een kwaliteitsmanagementsysteem. Dit systeem zal ons helpen om onze kwaliteitsdoelstellingen te bereiken en te monitoren
- We werken samen met onze belanghebbenden om de kwaliteit te verbeteren. We zullen luisteren naar hun feedback en samenwerken aan oplossingen
Om deze visie te vertalen naar concrete actie richten wij ons op de volgende KPI’s:
- Een systeem van klanttevredenheidsonderzoeken invoeren om te begrijpen wat onze huisartsen verwachten
- Onze kwaliteitscommissie vragen onze diensten te evalueren en te verbeteren
- Een programma van continu trainen en ontwikkelen opzetten om de vaardigheden van onze medewerkers te verbeteren
- Uiterlijk in 2026 voor onze dienstverlening en bedrijfsvoering op holding niveau ISO certificeren
- Uiterlijk in 2026 de primaire zorgprocessen gecertificeerd hebben met een passend zorgcertificaat
Door deze en andere maatregelen te nemen, zorgen wij ervoor dat onze diensten voldoen aan de verwachtingen van onze huisartsen en samenwerkingspartners en dat we een organisatie zijn die kwaliteit uitstraalt.
De RHOGO streeft behalve kwaliteit van zorg ook kwaliteit binnen de gehele organisatie na door het op te nemen in onze cultuur.
Kwaliteitscommissie
In de kwaliteitscommissie spreken we over RHOGO kwaliteit en hebben dat vastgelegd in wat we het ‘concept kwaliteitsverslag’ hebben genoemd. Het concept kwaliteitsverslag groeit mee in de ontwikkelfase van de organisatie en beweegt mee met stromingen van extern. Doordat de RHOGO verder professionaliseert is het ook nodig kwaliteit meer body te geven en te laten landen in de genen van iedereen. Net zoals onze huisartsen werken: zij streven ook de beste zorg na voor hun patiënten. De RHOGO streeft behalve kwaliteit van zorg ook kwaliteit binnen de gehele organisatie na door het op te nemen in onze cultuur. Kernwaarden als transparantie, toetsbaar opstellen en continu leren/verbeteren horen daarbij. Leden van de RHOGO zullen zich hieraan moeten conformeren, waaronder binnen de eigen huisartsenpraktijk, zodat commitment en verbondenheid ontstaat.
Met andere woorden: je kiest voor kwaliteit als je onderdeel bent van de RHOGO. Kwaliteit heeft al een vaste plek binnen de spoedzorg in de ANW en binnen een deel van de ketenzorg. Op termijn kan je dit als service aanbieden breder dan spoed- en ketenzorg, misschien wel als vervanging van visitatie of accreditering. Daar is immers een soortgelijk proces gaande waar men door wil groeien van vinkjes zetten naar continu leren, toetsbaar zijn en transparantie met veiligheid. Een twist van praktijk op orde naar kwaliteit van zorg. Belangrijk is dan goed leiderschap waarin je uitstraalt dat je geen oordeel hebt en dat je ‘waarom vragen’ stelt om te begrijpen.
Als we het hebben over kwaliteit van en binnen de RHOGO-organisatie moeten we starten met een bouwtekening: visie op kwaliteit. Daarin stellen we onder andere de volgende vragen:
- Wat is onze geschiedenis en in welke ontwikkelfase bevindt de organisatie zich?
- Welke cultuur bestaat er in de organisatie?
- Hoe ziet de omgeving eruit?
- Waar staan wij als organisatie als het gaat om kwaliteitsbeleid?
- Op meerdere niveaus: - RHOGO als organisatie (intern, excl. zorgcomponent) - RHOGO onderdelen met indirect zorgcomponent: DM/COPD/GLI, GLI - RHOGO met onderdelen met direct zorgcomponent: DRH en Spoedpost - RHOGO als kwaliteitsbaken / coach (?) voor huisartsen/leden in de regio
- Welke drijfveren, belangen en waarden spelen een rol bij ieders visie op kwaliteit?
- Wat is/vinden we onze rol/verantwoordelijkheid als het gaat om kwaliteit op de verschillende niveaus? Welke kenmerken willen wij laten zien?
- Waar willen we staan als organisatie over 3 jaar? (inhoud uit ons meerjaren beleidsplan: de juiste patiënt in de wachtkamer en meer eigen verantwoordelijkheid voor de burger door onder andere inzet van EHealth, regio-accreditatie opzetten (dit ontzorgt de huisarts en geeft ons grip op kwaliteit), regionaal Vektis data delen en benchmarken om te leren van elkaar hoe het anders kan)
- Samenstelling en taakverdeling kwaliteitscommissie nader uitwerken begin 2024
Met deze context in ons achterhoofd zullen we het kwaliteitsbeleid gaan uitwerken.
Inrichting kwaliteitsbeleid, tweeledig
A. Wat is de basis en hoe houden of krijgen we dit op orde? B. Wat zijn verder onze belangrijkste bouwstenen en welke tools willen we (blijven) inzetten)?
- Sluit aan op de behoefte, denk aan tools als persoonsgerichte zorg/positieve gezondheid.
- Stel lerend vermogen centraal en biedt een lerende omgeving om samen te leren, denk aan tools als scholing, casuïstiek, leernetwerken, praktijkbezoeken, incidentenmeldingen, best practices
- Gebruik de kwaliteitscyclus als basis, denk aan tools als accreditatie, onderlinge visitaties, ondersteuning projecten door middel van PDCA cyclus
- Benut verschillende vormen van spiegelinformatie als input, denk aan tools als indicatoren meten, vektisdata spiegelen, TIM/VIM, patiënttevredenheid meten
- Maak kwaliteitsverandering inzichtelijk en verwachtingen duidelijk, denk aan tools als accreditering, benchmarks, dashboards maken
- Leer van praktijkvariatie, denk aan tools als regionale afspraken, benchmarks, trendanalyses, onderlinge visitatie, praktijkbezoeken/kwaliteitsconsulenten
- Laat ‘voorbeeldig’ leiderschap zien, dat een lerend karakter en een veilige cultuur stimuleert, denk aan tools als leiderschapsprogramma’s, zelfevaluatie, goed werkgeverschap etc.